България не рециклира 93% от отпадъците, които се генерират у нас.

...
България не рециклира 93% от отпадъците, които се генерират у нас.
Коментари Харесай

97% от отпадъците в България не се рециклират

България не рециклира 93% от отпадъците, които се генерират у нас.

Това слага страната ни на второ място в Европейски Съюз, при които по-голяма част от отпадъците не е била оползотворена, а е била депонирани в депа за боклуци или е била изхвърлена посредством други начини, демонстрират данните на Евростат.

В нашата страна по този метод са били третирани 93 на 100 от всички боклуци, които са били генерирани през 2022 година. Първа по този показател преди нас е единствено била Румъния (93,8 на 100 от всички отпадъци), а трета - Финландия (81 на сто).

Оползотворяването на отпадъците може да включва тяхното преработване и потребление на получените артикул, както и отделянето от тях на артикули и детайли, които може да бъдат употребени още веднъж. Отпадъците може да бъда оползотворени и при изгарянето на тази част от тях, която няма да докара до съществено замърсяване на въздуха. Съответно може да бъде използвана силата, която се генерира при този процес (6,4 на 100 от третираните боклуци през 2022 г.), посочва Евростат.

Сред страните от Европейския съюз, които са рециклирали най-голяма част от генерираните на тяхна територия боклуци, през 2022 година водеща е била Италия (85,6 на сто), следвана от Белгия и Словакия (по 68,3 на сто). 

В страните от Европейския съюз са били третирани 1,99 милиарда тона отпадъци през 2022 година. От тях 61,4 на 100 са били модифицирани и употребявани още веднъж, а 38,6 на 100 са били депонирани в депа за боклуци или са били изхвърлени посредством други начини.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР